Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne rekomenduje spożycie 30 g dziennie niesolonych orzechów. Ponadto Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca jeść orzechy. Dokładnie rekomenduje konsumpcję 4 porcji niesolonych orzechów na tydzień (1 porcja to 42 g orzechów lub 2 łyżki stołowe masła orzechowego)

Orzechy obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Mają działanie kardioprotekcyjne, ponieważ są bogate w składniki, które  obniżają poziom  czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Orzechy są wprawdzie kaloryczne i są  jednym z najbogatszych źródeł tłuszczu, jednak dostarczają głównie tłuszczy jedno i wielonienasyconych, korzystnych dla naszego zdrowia. Zawartość tłuszczów nasyconych, niepolecanych dla pacjentów kardiologicznych jest w tych produktach niska. Orzechy charakteryzują się wysoką zawartością fitosteroli, błonnika pokarmowego, minerałów takich jak potas, wapń i magnez oraz witamin antyoksydacyjnych i z grupy B.  Należy jednak dodać, że różnice w zawartości wymienionych składników w poszczególnych rodzajach orzechów są spore.

Składniki zawarte w orzechach wpływają korzystnie na profil lipidowy, obniżają poziom LDL-cholesterolu (tego złego), ciśnienie tętnicze krwi,  a także wykazują działanie przeciwzapalne. Fitosterole, których w orzechach w porównaniu do innych produktów jest bardzo dużo, zmniejszają wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym  i w związku z tym jego stężenie w surowicy krwi jest niższe.  Witaminy antyoksydacyjne wspomagają organizm w usuwaniu nadmiaru wolnych rodników, a  niektóre z witamin z grupy B obniżają poziom homocysteiny i mają wpływ na prace mózgu. Szczególnie dlatego warto jeść orzechy.

Czy według badań naukowych należy jeść orzechy?

Wyniki badań naukowych donoszą, że istnieje odwrotna zależność pomiędzy konsumpcją orzechów a ryzykiem zawału mięśnia sercowego oraz choroby wieńcowej.  Metaanaliza (czyli synteza wyników pochodzących z kilku niezależnych projektów) wykazała niemal 40% spadek ryzyka choroby wieńcowej w grupie osób o najwyższym spożyciu orzechów.  Z innego badania wynika, że stosowanie diety śródziemnomorskiej i spożywanie  30 g orzechów dziennie wiązało się z niższym o 28% ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Jeść orzechy z umiarem, gdyż są kaloryczne

Warto więc do swojego menu włączyć orzechy, szczególnie wtedy gdy zastępują one niezdrowe słodkie przekąski. Trzeba jednak pamiętać, aby kupować orzechy w malutkich torebkach (na rynku są już opakowania z zalecanymi dziennymi porcjami orzechów) lub konsumpcję dużego opakowania rozłożyć na parę dni. Więcej na temat diety zdrowej dla serca można przeczytać w naszym artykule Dieta dla zdrowego serca.

Najczęściej spożywanymi w  Polsce są  orzechami są orzechy włoskie, laskowe, pistacjowe. ziemne oraz migdały. Poniżej zamieszczono tabele, podającą zawartość wybranych składników odżywczych w tych orzechach. Wszystkim przekonanym, że warto jeść orzechy, życzymy SMACZNEGO 🙂

Orzechy włoskie – zawartość składników odżywczych w 100 g

Energia (kcal) Tłuszcz (g) TJ* (g) TW** (g) Fitosterole (mg) Foliany (μg) Błonnik (g) Magnez (mg) Potas (mg) Wapń (mg)
645 60 9 42 72 66 6 99 474 87

Orzechy laskowe – zawartość składników odżywczych w 100 g

Energia (kcal) Tłuszcz (g) TJ* (g) TW** (g) Fitosterole (mg) Foliany (μg) Błonnik (g) Magnez (mg) Potas (mg) Wapń (mg)
640 63 49 7 96 72 9 140 616 186

Migdały – zawartość składników odżywczych w 100 g

Energia (kcal) Tłuszcz (g) TJ* (g) TW** (g) Fitosterole (mg) Foliany (μg) Błonnik (g) Magnez (mg) Potas (mg) Wapń (mg)
572 52 34 11 120 96 13 269 778 239

Orzechy ziemne (arachidowe) – zawartość składników odżywczych w 100 g

Energia (kcal) Tłuszcz (g) TJ* (g) TW** (g) Fitosterole (mg) Foliany (μg) Błonnik (g) Magnez (mg) Potas (mg) Wapń (mg)
560 46 23 15 220 110 7 180 720 58

Orzechy pistacjowe – zawartość składników odżywczych w 100 g

Energia (kcal) Tłuszcz (g) TJ* (g) TW** (g) Fitosterole (mg) Foliany (μg) Błonnik (g) Magnez (mg) Potas (mg) Wapń (mg)
589 49 33 7 214 58 6 158 1090 135

TJ* – tłuszcze jednonienasycone

TW ** – tłuszcze wielonienasycone

Dr inż. Anna Waśkiewicz
Zakład Epidemiologii, Prewencji Chorób Układu Krążenia i Promocji Zdrowia
Narodowy Instytut Kardiologii w Warszawie

Skip to content